lunes, 21 de marzo de 2011

30. Autonomia de Catalunya a l'inici de la República.

Govern provisional de la Generalitat de Catalunya. (abril 1931- novembre de 1932)

En aquest període tan curt, la Generalitat va fer reformes en:

- Economia: va crear el Servei d'Estadística i l'Institut d'Investigacions Econòmiques.
- Agricultura: creació de cooperaives agràries. Reducció del pagament de rendes un 50% del rabassaires (arrendataris de vinyes).
- Política Social: Reorganització de la sanitat, i serveis socials com la previsió social per a l'atur.

-Cultura: Normalització de la llengua catalana, diccionari de Pompeu Fabra. Es van arribar a publicar 27 diaris en català.
- Divisió Territorial: Model comarcal de 38 comarques aprovada en agost de 1936.

Època de crisi.

El crack del 29 (la depressió econòmica produida per l'esfondrament de la Borsa de Nova York) no va afectar tant Espanya com a d'altres països per la manca de vinculacions amb el mercat internacional. Tot i així va parar l'emigració a Amèrica. Els problemes interns es van agreujar: atur agrícola, repartiment desigual de la terra, poca competitivitat, poca productivitat, dèficit públic...
El govern d'esquerres havia decretat augment dels salaris induatrials i agrícoles però el dèficit heretat de la dictadura va impedir fer inversions públiques.
La conflictivitat social anava in crescendo degut al malestar dels obrers i camperols i de la burgesia i propietaris que es negaven a negociar i rebutjaven les reformes. La CNT, la UGT i el Partit Comunista es van unir en un objectiu comú: les revoltes (en forma de vagues i protestes) per acabar amb l'ordre burgès:
- Vagues
- Assalts a ajuntaments
- Incendis de cortijos i de registres de la propietat.
- Enfrontaments amb les forces d'ordre públic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario